Vuoden 2017 tapahtumia

Lohjalla sijaitsevasta Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvasta otettiin minuun yhteyttä jo vuonna 2013 ja kyseltiin majakkataulujani. Olin pari vuotta aikaisemmin lopettanut niiden teon, mutta kun aloin rakentamaan niitä viime vuonna uudestaan, niin minulla oli tarjota heille nyt Gustaf Dalenin majakan puolimalli dioraamassa. Samalla he hankkivat tekemäni pelastuspuvun Botlinger since 1830, johon meni 1600 luonnonkorkkista viinipullon korkkia. Onneksi ystävät auttoivat niiden hankinnassa. Toimitin ne toukokuussa Meriturvaan, jossa ne otti vastaan Sami Raappana, joka on Survival Training Unitin Manager, Captain.

IMG 1686 IMG 1942

 

Toukokuu 2017

Olin tehnyt aiempien The Tall Ships' Races tapahtumien järjestäjäkaupungeille puutauluja muistoksi kunkin vuoden tapahtumasta. Niitä on Turussa ainakin kahdesta, Helsingissä ja Kotkassa kummassakin, ainakin yhdestä tapahtumasta, joten ajattelin niille jatkoa. Tänä vuonna taulussa on kuvattu Venäläinen täystakiloitu A-luokan alus MIR, jonka pituus on 110 metriä ja rakennettu puolassa 1987. Itse näin MIR:n melko uutena, sen saapuessa Helsinkiin vuonna 1988, myöhään illalla pienessä tihkusateessa Katajanokan laituriin. Kävin toukokuun 24. päivänä luovuttamassa Kotkan kaupungille työt ja ne otti vastaan tapahtuman päätuottaja Heli Toikka ja luovutus tapahtui Merikeskus Vellamossa.

IMG 1950

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki maakuntavierailun Kymenlaaksoon tiistaina 28. helmikuuta. Hän kävi tutustumassa myös Kotkassa sijaisevaan Suomen merimuseo Vellamoon. Kymen Sanomat uutisoi 1. maaliskuuta, että museokierroksen aikana presidentti kyseli aktiivisesti ja pysähtyi ainakin Suomen majakoita kuvaavien teosten eteen toteamaan "hienoja taideteoksia". Sain myös Merimuseon johtaja Tiina Mertaselta säköpostia tapahtumasta ja presidenttimme kehuista. Ajattelin kiittää näistä korkean tahon kehuista presidenttiä ja laitoin hänelle sähköpostia jossa kerroin lahjoittavani hänelle Gustaf Dalenin majakan puolimallin. Oli jo aikaa kulunut kun 5.6. sain presidentin sihteeri Ilse Mattlinilta sähköpostia, jossa hän kertoi presidentti Niinistön ilahtuneen lahjastani. Presidentin kiireiden takia henkilökohtaista luovutusta ei ehditä järjestämään vaan minua pyydettiin toimittamaan majakkataulu presidentin linnaan, Maariankatu 2. Toimitin työn keskiviikkona 7. kesäkuuta, jolloin presidentti siirtyi myös Kultarantaan.

IMG 2186 IMG 2190

 

Kävin Luvialla 29.6. luovuttamassa heinäkuun kolmas päivä Ruotsista alkavaan Tall Ships' Races eli Suuret purjelaivat tapahtumaan tekemäni puutaulut. Taulut otti vastaan perinnelaivayhdistys IHANA:n puolesta Sanna Sassila. Lahjoitin taulut koska olin saanut heiltä IHANA:n piirustukset, rakentaakseni pienoismallin, jonka olen luvannut lahjoittaa Hyvinkään serakunnalle. Toinen tauluista jäisi kiitokseksi yhdistykselle ja ajatuksenani oli, että toisen taulun yhdistys ja IHANA:n miehistö lahjoittaisi Turussa tilaisuuden järjestäjille. Samantyylisiä taulujani on Turussa, myös aiemmista tapahtumista.

IMG 2289
Rakennushalli ja kahvila
IMG 2296
Taulut otti vastaan Sanna Sassila

 

Touko kesäkuun vaihteessa vierailin hyvän ystäväni Ristomatti Ratian kanssa, Eestin Setomaalla ja Obinitsan kylällä, joka sijaitsee noin sata kilometriä Tartosta alaspäin. Ristomatti oli ostanut sieltä vuosituhannen vaihteessa omenatarhan ja puhunut siitä minulle usein, mutta nyt päätimme viimein lähteä katsomaan sitä paikanpäälle. Paikka sijaitsi vain pari kilometriä Venäjän rajasta ja seutu hyvin kaunista ja vanha omenatarha aivan mahtava. Majoituimme Obinitsassa majapaikkaa pitävän Hanna Puukon luona, joka suunnittelee mm. villapaitoja yms. villatuotteita ja valmistuttaa niitä paikallisilla kutojilla. Hannan oma yritys on nimeltään Villa Puukko ja se myy tuotteitaan mm. Ratian Brandin verkkokaupasssa. Ristomatin omenatarha oli mahtava, mutta puut olisivat tarvinneet leikkausta jo aikaa sitten, mutta tulihan sekin nyt viimein nähtyä. Olimme hehkutelleet, että alamme tuottaa siellä cidreä ja calvadosta, josta Ristomatti oli maininnut ennen lähtöämme Seitsemän päivää lehden synttärijuhlilla kun häntä haastateltiin.

IMG 2056
Calvados ja sidretilan omistaja
IMG 2055
Hanna ja Arvi kotiportilla

 

The Tall Ships' Races 2017 Kotka

Kotkassa 13.7. majoituin kaverini Patu Patasen majakkalaiva Helsinkiin, jonka kuitenkin Ile Vainio kastoi uudelleen Kotkaksi. Nämä on niitä Patun juttuja. Tapasin tietenkin vanhoja tuttuja kuten Annen, Saksalan Harrin vaimoineen, hanuristi Pepe Husun, toimittaja kirjailija "Jallu" Jari Nenosen, merimuseon ensimmäisen johtajan Leena Hailan ja nykyisen johtajan Tiina Mertasen ja hänen miehensä Jukan. Kävin myös tutustumassa kaljaasi IHANAan jolla purjehtisin myöhemmin Helsingistä Turkuun. Selänteen Teemun vene tuli laivamme viereen ja Teemu toi porukkansa meille kylään ja tutustumaan laivaamme. Otettiinhan siinä jokunen kuppikin Hamina-salongissa. Teemu kertoi, että tekemäni SALAMA niminen laiva on hänen Sveitsin kodissaan. Kaverit pitivät sellaiset pirskeet omalla veneellään, etten saanut nukutuksi yhtään ja poliisitkin kävivät aamulla viiden jälkeen pyytämässä musiikkia vähän hiljemmälle. Otin osaa kaljaasi IHANA:n mukana miehistöjen paraatiin ja aloitin huutamaan paraatissa "Ihana Helena, Ihana Helena" johon myös edessämme marssiva kuunari Helenan miehistökin yhtyi.

IMG 2655 IMG 2583
IMG 2685  

 

The Tall Ships' Races 2017 Helsinki-Turku

Tiistaina 18.7. klo 9.30 astuin kaljaasi IHANA:n kannelle Helsingin Halkolaiturissa ja tapasin laivan kapteenin Markku Hermosen ja muut miehistön jäsenet joiden kanssa purjehtisin Turkuun. Vastaisen tuulen takia jouduimme ajamaan koneella ja yövyimme matkalla Hangossa. Hangon jälkee meillä oli mahdollisuus nostaa purjeet ja purjehtia noin 4-6 solmun matkavauhtia. Jokainen pääsi vuorollaan laivan ruoriin joka tuntuikin mahtavalta kokemukselta. Turussa kiinnityimme laituriin ja saimme kylkeemme suomalaisen ASTRID:n ja Hollantilaisen ketsi URANIA:n. Otin osaa kirkkovenesoutuun Astridin joukkueessa kun heiltä puuttui muutama soutaja. Lauantaina 22.7. laivan kapteeni Matti Vikatmaa ja Jopi luovuttivat Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtaselle Tall Ships' Races tapahtuman puutaulun joka oli kulkenut laivan mukana Luvialta Turkuun. Olin tehnyt jo aiempien vuosien tapahtumista samantyylisiä tauluja niin Helsingin kuin Kotkan ja Turun tapahtumista. Kerrassaan mahtava kokemus jossa näki taas hienoja laivoja ja pääsi itsekin mukaan muutenkin kuin katselemaan. Jätin laivan samana päivänä, sillä olutseuramme Wanha Kone piti kokoustaan myös Turussa.

IMG 2876 IMG 3073
IMG 3118  

 

Vuosi 2017 on ollut varsinainen juhlavuosi, sillä Suomen tasavallan ja Hyvinkään kaupungin lisäksi huomasin alkuvuodesta, että myös Hyvinkään seurakunta viettää 100-vuotis juhlavuottaan. Siitä syntyi idea rakentaa votiivilaiva eli kirkkolaiva ja onnitella sillä seurakuntaa. Samalla halusin henkilökohtaisesti kiittää myös luojaamme joka on säästänyt minut pahimmilta karikoilta. Aikani etsittyä sopivaa rakennuskohdetta, löysin Luvialta sopivan aluksen malliksi. Perinnelaivayhdistys IHANA:lta sai kaaviokuvat ja kävin myös paikanpäällä kuvaamassa laivan. Kevään aikana kun projekti eteni, otin yhteyttä kirkkoherraamme Ilkka Järviseen ja kysyin, olisiko seurakunta kiinnostunut laivastani ja kun vastaus oli myönteinen niin kohdekin varmistui. Minulla oli suuri kunnia luovuttaa laiva ja sen myötä onnitella seurakuntaa kirkkoneuvoston kokouksen yhteydessä 24.8. Laivan sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty.

IMG 1955  IMG 3128 1 
 DSC 0305  DSC 0303